Solidarność i Pamięć

Temat: interpretacja badania krwi -3 letnie dziecko
Ewa K. napisał(a):


MCV- średnia objętość erytrocyta
MCH- średnia masa hemoglobiny w erytrocycie

E-eozynofile, czyli granulocyty kwasochłonne
B-bazofile, czyli granulocyty zasadochłonne
M- monocyty
L- limfocyty
Pewnie jest też N-neutrofile,czyli granulocyty obojętnochłonne


no wlasnie nie ma N, ae za to jest S.

czy wartosci
S-40
E-5
B-2
M-1
L-52
w rozmazie krwi sa prawidlowe? WBC = 7.8

wszystko wylgada troche powyzej normy...

no i to niskie MCV - 74.4 i MCH - 26.3

pozdrawiam

radek


Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,badania,krwi,3,letnie,dziecko.php


Temat: proszę o interpretację wyników morfologi!
normy są dla dorosłych, mogą przeważać w tym wieku w rozmazie limfocyty,
obecność zwiększonej liczby monocytów, limfoplazmocytów i innych limfoidalnych
może przemawiać za infekcją lub byc pozostałością infekcji, nieznzcne
podwyższenie eozynofilów występuje niekiedy przy alergiach lub chorobach
pasożytniczych ale tu sa one nieznacznie powyżej normy, morfologia w normach dla
wieku.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97629486,97629486,prosze_o_interpretacje_wynikow_morfologi_.html


Temat: morfologia krwi :(
Hemoglobina (HGB):

1. noworodek: 20 g%
2. na przełomie 2-3 m-ca życia: 10 g%
3. 3-12 m-cy: 11,5-11,8 g%
4. po 12 m-cu: 13 g%

Erytrocyty (RBC):

1. noworodek: 5-6 mln/mm3
2. 2-6 m-cy: 3-4,5 mln/mm3
3. powyżej 6 m-cy: ok. 4mln/mm3

Hematokryt (HCT):

1. noworodek: 50-70%
2. niemowlęta: 30-40%
3. starsze dzieci: 35-45%

Leukocyty (WBC): (rozmaz)

granulocyty zasadochłonne (bazofile):

1. noworodek: 0-1
2. do 12 m-ca: 0-1
3. 2-6 rż: 0-1
4. 7-12 rż: 0-1

granulocyty kwasochłonne (eozynofile):

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 1-5
3. 2-6 rż: 1-5
4. 7-12 rż: 1-5

granulocyty obojętnochłonne (neutrofile):

1. noworodek: 50-85
2. do 12 m-ca: 30-50
3. 2-6 rż: 36-55
4. 7-12 rż: 40-60

limfocyty:

1. noworodek: 15-45
2. do 12 m-ca: 45-65
3. 2-6 rż: 40-60
4. 7-12 rż: 36-55

monocyty:

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 2-7
3. 2-6 rż: 2-7
4. 7-12 rż: 1-6

Płytki krwi (PLT)

150-400 tys/mm3


I jeszcze z innego zrodla, normy dla dzieci, raczej takich powyzej 1-2 roku zycia.

RBC 3,5-5,4
HGB 10-15
HCT 30-40
MCV 70-110
MCH 24-30
MCHC 33-36,5
RDW 11,5-14,5
PLT 150-300
Takie normy znalazłam... ja też mam ostatnio problemy z wynikami morfologii....
moja córeczka ma 5,5 miesiąca :(
Pozdrawiam i trzymaj się... to pewnie faktycznie szczepionka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,69751279,69751279,morfologia_krwi_.html


Temat: Jakie zrobić badania -nie chce jeść
Żelazo zlecasz osobno.
Na wynikach mojego syna 5 mies. mam normę dla żelaza 59 - 158 ug/dl

Hemoglobina (HGB):

1. noworodek: 20 g%
2. na przełomie 2-3 m-ca życia: 10 g%
3. 3-12 m-cy: 11,5-11,8 g%
4. po 12 m-cu: 13 g%

Erytrocyty (RBC):

1. noworodek: 5-6 mln/mm3
2. 2-6 m-cy: 3-4,5 mln/mm3
3. powyżej 6 m-cy: ok. 4mln/mm3

Hematokryt (HCT):

1. noworodek: 50-70%
2. niemowlęta: 30-40%
3. starsze dzieci: 35-45%

Leukocyty (WBC): (rozmaz)

granulocyty zasadochłonne (bazofile):

1. noworodek: 0-1
2. do 12 m-ca: 0-1
3. 2-6 rż: 0-1
4. 7-12 rż: 0-1

granulocyty kwasochłonne (eozynofile):

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 1-5
3. 2-6 rż: 1-5
4. 7-12 rż: 1-5

granulocyty obojętnochłonne (neutrofile):

1. noworodek: 50-85
2. do 12 m-ca: 30-50
3. 2-6 rż: 36-55
4. 7-12 rż: 40-60

limfocyty:

1. noworodek: 15-45
2. do 12 m-ca: 45-65
3. 2-6 rż: 40-60
4. 7-12 rż: 36-55

monocyty:

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 2-7
3. 2-6 rż: 2-7
4. 7-12 rż: 1-6

Płytki krwi (PLT)

150-400 tys/mm3


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75472253,75472253,Jakie_zrobic_badania_nie_chce_jesc.html


Temat: Do mam dzieci uczulonych na mleko
badanie total IgE - badanie krwi, powyżej normy traktowane jest jakoo alergia -
ale wtedy są potrzebne dokładniejsze badania z krwi np na konkretny panel
alergenów - są to badania płatne a i jeszcze eozynofilia górna norma to chyba
200.

więcej na temat tych badań i ich miarodajności znajdziesz w necie wpisz po
prostu w wyszukiwarkę. aha badania coś potwierdzą w momencie działania alergenu
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,31707596,31707596,Do_mam_dzieci_uczulonych_na_mleko.html


Temat: Rozmaz krwi obwodowej
Alergi ja co prawda tu nie widze bo eozynofile w normie:
ale
MCV - średnia objętość krwinek czerwonych
MCH - średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej
MCV tu wartość poniżej (kilka + - w zależności od wieku )80 fl świadczy o
niedokrwistości mikrocytowej (przebiegającej ze zmniejszeniem rozmiaru krwinki
czerwonej). Jest ona charakterystyczna dla stanu niedoboru żelaza inaczej róne
postaci niedokrwistosci
MCV przez powyżej - czyli brak żelaza ale też z powodu choroby nowotworowej
Limfocyty tu liczba wzrasta w takich chorobach, jak krztusiec, chłoniaki,
przewlekła białaczka limfatyczna, szpiczak mnogi, odra, świnka, gruźlica, kiła,
różyczka, choroby immunologiczne - tu moze być coś na wzór alergii bo to też
obrona przeciw jakiemuś ustrojstwu.
co do liczby neutrofili z jądrem segmentowanym -dojrzałe to już sorry ale brak
mi zdania.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,24290102,24290102,Rozmaz_krwi_obwodowej.html


Temat: Temperatura ciała 36,9 - 37
po pierwsze: ferrum lek ma jakis "smaczek" - moze uczulac i stad moga sie brac
niepokojace objawy, o ktorych mowisz. sapka moze byc albo od wlasnie
zaczynajacych szalec pylkow olchy i leszczyny, albo od czegos, co twoj synek
je - taki objaw, nie skorny, nie kupowy, tylko sapkowy. podwyzszona temperatura
to sliski problem. podobno dziecko ma mniej wiecej kocia wiec kolo 37,
dopiero powyzej 37.5 mozna mowic o temperaturze u dziecka. ale moze tez
swiadczyc o stanie zapalnym, wiec bym poszla do lekarza. a jakie ma eozynofile?
zimne raczki i nozki ma Jeremi. nie wiem od czego, bo OB dobre, eozynofile
wrocily do normy, pasozytow i grzybow nie ma - byc moze po mamusi pije, bo
mu bobofrucik smakuje, a przy okazji moze i uczula.
musicie czekac na wyniki badan. ja bym jeszcze zrobila mocz badanie ogolne plus
posiew, usg ukladu moczowego oraz posiew kalu.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,38760165,38760165,Temperatura_ciala_36_9_37.html


Temat: Morfologia rocznego dziecka
Morfologia rocznego dziecka
Witam,

mam do zacnych forumowiczow prosbe. Czy ktos znajacy sie na temacie moze
rzucic okiem na wyniki mojej rocznej corki? Wlasnie je odebralem, a wizyte u
lekarza mamy dopiero jutro po poludniu. Jak sami z pewnoscia rozumiecie,
czlowiek nieco niecierpliwy jest i juz chciaby wiedziec co i jak Tym
bardziej, ze niektore parametry sa chyba nieco podwyzszone...

Biorac pod uwage normy, ktory podane sa obok wynikow, to niektore wskazniki
corka ma powyzej normy, ale z tego co wiem, te normy podawane sa dla osob
doroslych.

WBC - 12,1 G/l
RBC - 4,61 T/l
HGB - 13,3 g/dl
HCT 38,5 %
MCV 84 fl
MCH 28,9 pq
MCHC 34,5 g/dl
PLT 518 G/l

Rozmaz:

Limfocyty 61%
Monocyty 1%
Eozynofile 2%

OB 8/h

Sprawdzi=alem w necie i w zasadzie, to w normie nie mieszcza sie WBC, PLT i
limfocyty. Co to moze oznaczac? Dodam, ze corka 2 tyg. temu miala infekcje
gornych drog oddechowych.

Pozdrawiam i dziekuje za ewentualna pomoc.
P.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,56149600,56149600,Morfologia_rocznego_dziecka.html


Temat: Interpretacja wynikow-morfologia krwi u4 latka
no wyniki sa o wiele lepsze...2 mies. temu
płytek krwi,eozynofili, neutrofili, żelaza bylo za malo
a limfocytów, monocytow, bazofili bylo za duzo
no i o czywiscie ALT i ASP powyzej normy

tak ze teraz zostaly tylko te limfocyty i erytrocyty
AST jeszcze troszke powiekszone

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,81245416,81245416,Interpretacja_wynikow_morfologia_krwi_u4_latka.html


Temat: interpretacja wyników


Co to jest i co oznacza za wysoki poziom PDW- 16,5 fl( norma do 11,5)
MPV- 12,2( norma do11,1)
P-LCR-43,7( norma do24)
%NEUT-76,2( norma do 70)


Sam dzisiaj szukałem tu pomocy, nie znalazłem, ale udało mi się wynaleźć w
googlach 2 pomocne stronki:
http://www.hcv.pl/artykul.php?kat=3&dzial=&id=13 < co za co odpowiada
http://www.nerczyca.pl/badania/krew2.php < objaśnienie skrótów

Niestety nie wszystko tam jest.
-----------------------------------------------------------------------

PDW - wskaźnik zróżnicowania objętości płytek krwi

???

-----------------------------------------------------------------------

MPV - średnia objętość płytek krwi, trombocytów

Nadmiar: Do nadmiaru trombocytów (trombocytopenii) dochodzi w wyniku chorób
nowotworowych, ciężkich infekcji, w stanach pooperacyjnych lub na skutek
znacznej utraty krwi oraz usunięcia śledziony. Rzadziej do zwiększenia
wartości trombocytów prowadza zaburzenia funkcji szpiku kostnego, jednakże w
razie zaistnienia białaczki, może dochodzić do ilościowego wzrostu
upośledzonych trombocytów.

-----------------------------------------------------------------------

P-LCR - wskaźnik płytkowy dużych komórek o objętości powyżej 15 fL

???

-----------------------------------------------------------------------

NEU (NEUT?) - liczba lub odsetek neutrofili

Norma: neutrofile (pałeczkowate) 0-5%
neutrofile (segmentowate) 30-80%
eozynofile 0-6%
bazofile 0-2%
Niedobór: Do niedoboru granulocytów dochodzi najczęściej na początku chorób
infekcyjnych (z powodu
wzmożonego zapotrzebowania), przy uszkodzeniu szpiku kostnego (obniżona
produkcja) przy nadmiernym wysiłku fizycznym i przy zastosowaniu niektórych
medykamentów.

Nadmiar: Granulocytoza ma miejsce podczas ostrych chorób infekcyjnych,
innymi przyczynami mogą być alergie i białaczka.

-----------------------------------------------------------------------

Jak się wyjaśni co Ci dolega to napisz.

pozdrawiam


Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,wynikow.php


Temat: do Pani Doktor - prośba o interpretację wyników
do Pani Doktor - prośba o interpretację wyników
Dzień Dobry Pani Doktor!

W związku z tym, że nasza pani pediatra będzie dopiero za 3 tygodnie będę
wdzięczna za interpretację wyników badania krwi robionego u mojej
3-miesięcznej córeczki:

Leukocyty - 16,3 tys/ul
Neutrofile - 7,3 tys/ul 44,6 %
Limfocyty - 7,4 tys/ul 45,4%
Monocyty - 1,3 tys/ul 7,9 %
Eozynocyty - 0,3 tys/ul 1,9 %
Bazocyty - 0,0 tys/ul 0,2 %
Erytrocyty - 4,26 mln/ul
Hemoglobina - 12,1 g/dl
Hematokryt - 35,8 %
Śr. objętość krwinki - 84,0 fl
Śr. zawartość Hb w krwince - 28,4 pg
Śr. stężenie HB w krwinkach - 33,8 g/dl
Wsk. anizocytozy erytrocytów - 12,8 %
Płytki krwi - 592 tys/ul

Ocena mikroskopowa rozmazu:
Granulocyty podzielone - 42%
Eozynofile - 3%
Monocyty - 8%
Limfocyty - 47%

Badania biochemiczne:
ALT (GPT) - 36 U/l
AST (GOT) - 40 U/l
Żelazo - 31,0 ug/dl
Białko CRP ultraczułe - 7,9 mg/l

TSH - 2,40 ul/ml

Patrząc na podane obok wyników normy (nie wiem tylko czy są one właściwe dla
niemowlęcia) widzę, że powyżej normy są płytki krwi, ALT, AST białko CRP (?) a
poniżej normy żelazo.
Dopowiem, że malutka miała robione badanie z rana na czczo (nie jadła ok 6
godz), z uwagi na małe żyłki kłuta była kilka razy. Karmiona jest tylko
mlekiem sztucznym NAN Active 1 (ok 750 ml dziennie), co 3 dni dostaje witaD.
Pani Doktor, czy wyniki badania krwi, a zwłaszcza te podane jako odbiegające
od normy są właściwe, czy jednak jest coś niepokojącego? Co wtedy dalej robić?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97743415,97743415,do_Pani_Doktor_prosba_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: podwyższone eozynofile przy candidzie?
Nic dodać nic ująć..........
Wsadź do wyszukiwarki eozynofile......wynik powyżej normy może oznaczac jeszcze
inne choroby..........
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30155,32761433,32761433,podwyzszone_eozynofile_przy_candidzie_.html


Temat: Pomożecie mi rozszywfrować te patologiczne wyniki?
Eosinophilia - Eozynofilia, zwiększenie odsetka eozynofili we krwi powyżej 4%
ogólnej liczby leukocytów (krwinek białych).
Występuje w chorobach alergicznych (tj. astma, katar sienny), przy zakażeniach
pasożytami (np. robaczyce- robakami jelitowymi, trychinami itd.) oraz w
końcowej fazie zdrowienia w przebiegu chorób zakaźnych
EOS: Eozynocyty - Granulocyty kwasochłonne (EOS) Zwiększenie ich wartości
wywołują choroby alergiczne, zakaźne, hematologiczne, pasożytnicze, astma
oskrzelowa, a także katar sienny, łuszczyca, jak też zażywanie leków (np.
penicyliny). Przyczyną spadku ich liczby mogą być zakażenia, dur brzuszny,
czerwonka, posocznica, urazy, oparzenia, wysiłek fizyczny oraz działanie
hormonów nadnerczowych.
WBC: Krwinki białe (leukocyty, WBC) Wzrost ich liczby nazywamy leukocytozą, a
spadek leukopenią. Podwyższenie może być spowodowane przyczynami
fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, opalanie się na słońcu, ciąża,
wysiłek fizyczny, stres) lub patologicznymi (stany zapalne narządów,
uszkodzenia tkanek, zakażenia, zatrucia, nowotwory). Spadek ilości krwinek
białych może być spowodowany przez niektóre choroby zakaźne, zwłaszcza
wirusowe - WZW, grypa, zakażenie HIV, odra, różyczka, ospa wietrzna,
uszkodzenie szpiku kostnego przez środki chemiczne, promienie jonizujące,
aplazja (zatrzymanie w rozwoju, zanik) i hipoplazja szpiku, wyniszczenie,
kolagenozy, przerzuty nowotworowe do szpiku kostnego, niektóre białaczki,
ciężkie zakażenia bakteryjne - posocznice, dury i paradury, wstrząs
anafilaktyczny.
LYM: Limfocyty Ich liczba wzrasta w takich chorobach, jak krztusiec, chłoniaki,
przewlekła białaczka limfatyczna, szpiczak mnogi, odra, świnka, gruźlica, kiła,
różyczka, choroby immunologiczne. Natomiast spadek (pancytopenię) może wywołać
stosowanie kortykosterydów, a także ciężkie zakażenia wirusowe.
OB to chyba wiadomo tym bardziej, że jest w normie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,55251332,55251332,Pomozecie_mi_rozszywfrowac_te_patologiczne_wyniki_.html


Temat: Czy macie też takie dolegliwości?
Może uzupełnie.U kardiologa jestem pod kontrolą od ponad 9 lat.I
kardiolog mówi ,ze wszystko jest ok.Mam braki
elektrolitów ,magnezu,żelaza i to powoduje zaburzenia w pracy
serca.Ale dlaczego mam braki tego on nie wie,kazał robić badania i
szukać przyczyny.Dodam,zę jestem pod opieką z innych powodów...alew
tak już zostałam...bo w zasadzie cały czas coś jest...kiedys miałam
lamblie to też było gorzej z sercem.Teraz nie mam takich objawów jak
przy lambliach dawniej.
Aha,mnie bolało też pod żebrami jak miałam lamblie.
Tarczycę mam kontrolowaną od prawie 20 lat,miałam wole
młodzieńcze.Miałm przerwe ok.2 lat bo doktórak już nie widziałą
potrzeby bym chodziła skoro wyniki od paru lat sa dobre.
W tym roku robili mi ok.5 razy TSH i było dobre.Bo też najpierw
podejrzewali tarczyce.
W wynikach z morfologi mam niskie zelazo,niskie monocyty...a czasami
podskakują powyżęj normy...ale to tylko raz tak było.Eozynofili to
raz wogóle nie miałam.A tak zazwyczaj w normie.Limfocyty podwyższone
najczęsciej i neutro.
I hematokryt ciągle mam za niski...co tez mnie ciagle zastanawia,a
lekarze mówią ,zę jestem przewodniona...co jesrt nieprawdą bo i tak
mało piję.Gdy to powiedziałm to lekarz kazał mi więcej
pić.... ...no to bym miął jeszcze niższy hematokryt...lekarze
powinni się nagrywac co mówią
Alergii też nie mam,robiłam testy w lutym tego roku.
No i skąd ta sluzówka w kale?bo tasi to nie był,pani mgr.sama
osobiscie go oglądałą...oi to była błona wyściełąjąca jelita
wewnątrz,która sie złuszcza...
Jestem juz ciemna.....chociaż szatynką jestem
Jem owsiankę od ponad pół roku...a teraz jeszcze sliwki i rodzynki
na zaparcia...troszkę lepiej jest.
Może macie jakieś sposoby na rózne te dolegliwości to doradzcie
proszę jak sobei radzicie...np.z niskim ciśnieniem.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86962,103697859,103697859,Czy_macie_tez_takie_dolegliwosci_.html