Solidarność i Pamięć

Temat: morfologia z rozmazem-angina ropna,brak gorączki?
morfologia z rozmazem-angina ropna,brak gorączki?
Witam
Pani doktor mam serdeczna prośbę o interpretację wyników dzień wcześniej pojawiły si,e czopy na migdałach nie od przodu tylko tak przy ujsciu do gardła od tygodnia kaszel najpierw suchy teraz mokry, zapalenie spojówek, katar czy to moze byż ropna angina bez gorączki
obecnie wychodzi mu ropka z oczka
WBC 12.8
LYM 5.4 42.5%
MID 0.5 4.2 %
GRAN 6.8 53.3%
RBC 4.56
HGB 11.7
HCT 35.8
MCV 78.5
MCH 25.7
MCHC 32.7
RDW 16.5
PLT 356


ROZMAZ
SEG 56
BAND 2
LYMP 40
EOSIN 2
PROSZĘ bardzo o odpowiedz bo czeka zinnat na podanie ale ostatnie podanie antybiotyku skończyło sie miesięczą kuracją flumyconem

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93595507,93595507,morfologia_z_rozmazem_angina_ropna_brak_goraczki_.html



Temat: krótko-wyniki 3 mies.-pomoc w ineterpretacji!!!!
krótko-wyniki 3 mies.-pomoc w ineterpretacji!!!!
Czy mógłby mi ktoś pomóc zinterpretować wyniki morfologii u 3
miesiecznego dzidziusia? Proszę.
WBC 8.5 K/ul
LYM 5.0 59.0% L
*MID 0.6 7.5% M
GRAN 2.8 R4 33.5% G
RBC 4.17 M/ul
HGB 11.6 g/dl
HCT 32.8 %
MCV 78.7 fL
MCH 27.8 pg
MCHC 35.4 g/dl
RDW 13.5 %
PLT 615 K/ul
MPV 6.9 fL
i rozmaz
SEG 31%
BAND 1%
LYMP 65%
MONO 2%
EOSIN 1%
bardzo proszę, pomóżcie, czy to anemia?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72108073,72108073,krotko_wyniki_3_mies_pomoc_w_ineterpretacji_.html


Temat: Morfologia
Morfologia
Witam. Bardzo proszę o interpretację wyników mojego synka (w
styczniu kończy 6 lat). Krew pobierana z paluszka, na czczo, bez
picia. Mnie zastanawia poziom WBC i HGB, a raczej norma dla dziecka
podana przez laboratorium a mianowicie WBC 4,5-13 i HGB 14-18. W
różnych źródłach podaje się inaczej 4-10, 6-10, 4-15 itd. Czy przy
interpretacji należy sugerować się normami podanymi przez labor. i
czy wynika to z metody wykonywania badania? Na pewno nie jest to
norma ogólna (przyjęta przez labor. dla dorosłych), bo mój wynik
obejmuje 4-10, HGB 12-16. Dodam, że synek dwa dni przed pobraniem
lekko zagorączkował (chyba z powodu wyrzynającej się szóstki), miał
też lekki katar i mokry kaszel. Ponadto 3 tyg. temu badanie kału
wykazało jaja glisty ludzkiej, przeleczono Zentelem i tydzień temu
ponownie Pyrantelum. Na kontrolne badanie kału czekam do jutra, czy
podany poziom Eonzynofili świadczy o pozbyciu się pasożytów? Ja nie
jestem przekonana.... Proszę o Pana opinię na temat wyniku morf.
zwłaszcza WBC i HGB.
WBC 5,4
LYM 2,4
*MID 1,2
GRAN 1,8
RBC 5,08
HBG 14,2
HCT 39,8
MCV 78,3
MCH 28
MCHC 35,7
RDW 13,1
PLT 334
MPV 10,2

rozmaz man.:
SEG 46%
LYMP 49%
MONO 3%
EOSIN 2%
Dziękuję i pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72804228,72804228,Morfologia.html


Temat: panie doktorze mam 2 pytania
Jedyny rozmaz krwi jaki robliśmy to 8 miesięcy temu: wyniki: Band
1%, Neut 15%, Eosin 4%, Baso 1%, Mono 7%, Lymh 72%. Wg mojego
lekarza z rozmazu wynika infekcja wirusowa, ale chyba nie jest
groźna, skoro nigdy nie było gorączki, kataru, a ni kaszlu. Niepokoi
mnie tylko przewlekłość, ciągle to czerwone gardło, choć innych
objawów negatywnych brak, może poza niskim przyrostem masy ciała,
mały ma 14 miesięcy i waży tylko 9,600 kg.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74348863,74348863,panie_doktorze_mam_2_pytania.html


Temat: Wyniki - interpretacja
Wyniki - interpretacja
Pani Dr, prosiłabym o interpretację wyników mojej 15 mies córci:
Morfologia:
WBC 8,3
LYM 6,2 K/UL (74,4%)
MID 0,4 K/UL (4,7)
GRAN 1,7 K/UL (20,9)
RBC 4,64
HGB 12,4
HCT 35,6
MCV 76,7
MCH 26,7
MCHC 34,8
RDW 14,6
PLT 323,0
MPV 10,1
PCT 3,3
PDW 17,6
Rozmaz krwi:
SEG 19; LYMP 74; MONO 4; EOSIN 2; VAR-LYM 1; BLE 0,0
Żelazo 10,0

Mocz
PH 8,0
Ciężar wł 1,015
białko neg
glukoza norm
bilirubina neg
urobilinogen 3,4
ciała ketonowe neg
azotyny neg
leukocyty z paska neg
erytrocyty z paska neg

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98356712,98356712,Wyniki_interpretacja.html


Temat: limfocyty atypowe u 3miesieczniaka
limfocyty atypowe u 3miesieczniaka
Panie doktorze,
w zwiazku ze słabym przybraniem na wadze, zrobilam oznaczenie poziiomu żelaza, posiew moczu i morfologie.
Posiew wyszedł ujemny, żelazo 45 (czy to będzie juz oznaczało konieczność brania żelaza?), zaś w morfologii zastanawia mnie kilka rzeczy.
1. wbc- 10.11- czy to jeszcze norma w tym wieku?
2. plt- 392- pytanie jak wyżej
3. lymph-7.09 (70.1%)- rozmazie manualnym 70 % przy neut- 12%, mono-11%, eosin-5%. Wiem, ze w tym wieku jest przewaga limfocytów, ale czy moze być aż tak duża?
4. atypowe limfocyty- 1%. O czym moze swiadczyc ich obecność?Z tego co wiem, nie powinno ich byc w krwi obwodowej. Dziecko było w drugiej dobie po szczepieniu, w domu byli domownicy z infekcja wirusową- czy któryś z tych elementów moze mieć wplyw na ich obecność,a jesli nie, to co?
Krew byla pobrana z żyły.
Panie doktorze, bardzo proszę o odpowiedź, gdyż moja pani doktor przebywa aktualnie na urlopie i nie mam z kim skonultować tych wyników.
Z góry dziekuję.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,64513438,64513438,limfocyty_atypowe_u_3miesieczniaka.html


Temat: WBC (białe krwinki)
moja corka od urodzeni ama powiekszone wezly chlonne - obecnie powiekszony jest
bardzo...co pol roku robie jej badanie krwi i WBC ma 4.52 K/uL a rozmaz NEU 45
BANO 9 LYMPH 31 MONO 10 EOSIN 4 BASO 1 ..ma 10 lat lrkarz rodzinny twierdzi ze
jest ok a wezel to taka uroda jest tkliwy czy moge byc spokojna czy powinnam
isc do lekarza ale jakiego?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,8563959,8563959,WBC_biale_krwinki_.html


Temat: pomóżcie w interpretacji wyników
pomóżcie w interpretacji wyników
Zrobiłam mojej córce wyniki krwi i nie wiem co oznacza rozmaz i czy są w porządku

NEU 25
LYMPH 60
MONO 6
EOSIN 7 VAR LYM 1
BASO 1

Szczególnie interesuje mnie co oznacza druga linijka od dołu.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,54015386,54015386,pomozcie_w_interpretacji_wynikow.html


Temat: Pomóżcie mi zinterpretować rozmaz krwi-Eozynofile?
Pomóżcie mi zinterpretować rozmaz krwi-Eozynofile?
Dziewczyny zbacie sie na tym. które w rozmazie to te eozynofile, i jaka liczba wskazuje na alergie lub pasozyty. Podaje wyniki. Córeczka miała robion.ą morfologię z rozmazem ręcznym. SEG 9% , BAND 1% , LYMP 80 %, MONO 4 %, EOSIN 5%, BASO 1%
Morfologia wyszła tak:
WBC 12,4
LYM 10,4
MID 0,7
GRAN 1,3

RBC 5,16
HGB 14,1
HCT 43,9
MCV 85
MCH 27,3
MCHC 32,1
RDW 14,9
według tabeli podanej obok, przekroczone są dwa parametry GRAN 1,3 a norma jest od 1,5 czyli za nizone - co to oznacza? Coś poważnego?
i RDW 14,9 a norma jest od 11,5 do 14.5 % czyli podwyższone- gdzieś sie doczytałam, że to niedokrwistośc z niedoboru żelaza. Morfologia była robiona celkem wykrycia anemii, mała jest poprzebytej lambliozie. A rozmaz miał wskazaćczy ma robale dalej, ale rozmaz nie tylko wskazyje na robale al ena inne rzeczy tez. Mała bierze teraz ESBERITOX N na podsniesinie odporności, oraz Tantum Werde na gardło. Ma na nim gronkowca i pałeczkę ropy błękitnej i serriatie . W ogóle dostała takich 5 malutkich pryszczyków na buźce,nie wiem, czy to od teych leków alergia czy co to, ale znów po tym esberitoxie zaczęła tak ładnie jeśc, jak nigdy i awet po tygodniu waga ruszyła do przodu, jestem w szoku, ale z drugiej strony nie wiem, czy to jąnie alergizuje.Powiedzcie cośo tym rozmazie, które to eozynofile i czy są podwyższone, w to 80 % LYM taka wielka suma co to znaczy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,58144996,58144996,Pomozcie_mi_zinterpretowac_rozmaz_krwi_Eozynofile_.html


Temat: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc
Hej moja 15 miesięczna córeczka ma takie wyniki rozmazu krwi
SEG 9% ,
BAND 1% ,
LYMP 80 %
, MONO 4 %,
EOSIN 5%,
BASO 1%
Czyli podobnie jak Twój synek, na forum pediatrycznym powiedzieli mi , ze wszystko w normie, ze dzieci tak mają te limfocyty wysokie. Pytałam jeszcze na innym forum i czekam na odpowiedź, to dam Ci znać. Jak bedziesz znała opinie swojego lekarza to daj mi znać.Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,58499751,58499751,interpretacja_wynikow_krwi_prosze_o_pomoc.html


Temat: morfologia+rozmaz - o czym mowi
mam juz wyniki w reku, a jurto wizyte u lekarza, a nie chcialabym, zeby mnie
znow zbył, ze ten kaszel to pewnie alergia, a goraczke mam przeczekac
pomozecie zinterpretowac?

rozmaz: SEG 52%, BAND 4%, LYMP 42%, MONO 1%, EOSIN 1% (co u licha oznaczaja te
skroty?)

WBC 9.1 k/uL
LYM 3.4 37.2%L
*MID 0.5 5.0%M
GRAN 5.3 R4 57.8%G

RBC 4.01 M/uL
HGB 11.5 g/dL
HCT 33.9%
MCV 84.6 fL
MCH 28.7 pg
MCHC 33.9 g/dl
RDW 13.4%

pozdr
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,59057573,59057573,morfologia_rozmaz_o_czym_mowi.html


Temat: morfologia+rozmaz - o czym mowi
Przepraszam, że sie tak w sumie bezczelnie włanczam do rozmowy i pytam, ale widzę, że znacie sie na tym wszystkim a ja kompletnie nie wiem o co chodzi ztą morfologią, zrobiłam ją córeczce, ale lekarz jeszcze nie widział, bo jest na symposium i dopiero po 25 będzie, a ja tak czekam i sie denerwuje odnośnie tych wyników. Bardzo proszę mi też pomóc .Jeszcze raz przepraszam.MOje dziecko ma 16 miesięcy i w wyniki takie
WBC 12,4
LYM 10.4 RO 83,8%
MID 0,7 6%
GRAN 1,3 R3 10,2% NORMA PODANA 1,5-8,5 30,0-50,0%


RBC 5,16
HGB 14,1
MCT 43,9
MCV 85
MCH 27,3
MCHC 32,1
RDW 14,9 NORMA 11,5-14,5 %
ROZMAZ RĘCZNY
SEG 9%
BAND 1%
LYMP 80%
MONO 4%
EOSIN 5 %
BASO 1%
Poza siatką norm są te granulocyty 1,3 i RDW 14,9 rozmaz ręczny nie ma norm podanych o w ogóle nie wiem co mówi. Prosze o interpretacje i wskazówki, czy taki rozmaz mówi o alergii albo o pasożytach, bo po to lekarka go kazała zrobić. A morfologia mówi coś o zakażeniu bakteryjnym czy nie? Bo mała ma bakterie okropne w gardle i w sumie to nie wiaomo czy jest jakieś zakażenie czy tylko jest nosicielem.Proszę mi pomóc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,59057573,59057573,morfologia_rozmaz_o_czym_mowi.html


Temat: Interperetacja morfologii, co oznaczają GRAN ?
Interperetacja morfologii, co oznaczają GRAN ?
Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś sie zna na tym, co oznaczają obniżone Granulocyty w morfologii? MOje dziecko ma
16 miesięcy i w wyniki takie
WBC 12,4
LYM 10.4 RO 83,8%
MID 0,7 6%
GRAN 1,3 R3 10,2% NORMA PODANA 1,5-8,5 30,0-50,0%


RBC 5,16
HGB 14,1
MCT 43,9
MCV 85
MCH 27,3
MCHC 32,1
RDW 14,9 NORMA 11,5-14,5 %
ROZMAZ RĘCZNY
SEG 9%
BAND 1%
LYMP 80%
MONO 4%
EOSIN 5 %
BASO 1%
Poza siatką norm są te granulocyty 1,3 i RDW 14,9 rozmaz ręczny nie ma norm podanych o w ogóle nie wiem co mówi. Prosze o
interpretacje i wskazówki, czy taki rozmaz mówi o alergii albo o pasożytach, bo po to lekarka go kazała zrobić. A morfologia mówi
coś o zakażeniu bakteryjnym czy nie? Bo mała ma bakterie okropne w gardle i w sumie to nie wiadomo czy jest jakieś zakażenie czy
tylko jest nosicielem.Proszę mi pomóc.



« poprzedni list

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,59135540,59135540,Interperetacja_morfologii_co_oznaczaja_GRAN_.html


Temat: wynik morfologii
wynik morfologii
Skierowanie na morfologie dala alergolog, a nastepna wizyte wyznaczyla na
wrzesien. Czy te wyniki wymagają wcześniejszego skonsultowania z pediatra czy
moge z nimi czekac do wrzesnia? Dotyczą dziecka mającego 5,5miesiaca. (w
nawiasie podane normy, ale zdaje sie ze dla doroslych)

WBC 11.1 K/uL (4.0-10.9 K/uL)
LYM 7.2 R0 64.5%L (0.6-4.1 10.0-58.5%L)
*MID 0.9 7.8%M (0.0-1.8 0.1-24.0%M)
GRAN 3.1 R4 27.7%G (2.0-7.8 37.0-92.0%G)

RBC 4.44 M/uL (4.00-5.20M/uL)
HGB 11.1 g/dL (12.0-16.0g/dL)
HCT 31.6% (37.0-47.0%)
MCV 71.1 fL (80.0-99.0fL)
MCH 25.0 pg (26.0-32.0pg)
MCHC 35.1 g/dL (31.0-36.0g/dL)
RDW 15.8% (11.5-14.5%)

OB - 3

rozmaz ręczny:
SEG 32%
BAND 1%
LYMP 58%
MONO 5%
EOSIN 4%

pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,64175709,64175709,wynik_morfologii.html


Temat: wynik morfologii
Dobry wieczór Pani julamimi:

>
> WBC 11.1 K/uL (4.0-10.9 K/uL)
- troszeczkę za dużo leukocytów - u dzieci norma jest do 10.0
> LYM 7.2 R0 64.5%L (0.6-4.1 10.0-58.5%L)
- przewaga limfocytów = norma
> *MID 0.9 7.8%M (0.0-1.8 0.1-24.0%M)
> GRAN 3.1 R4 27.7%G (2.0-7.8 37.0-92.0%G)
>
> RBC 4.44 M/uL (4.00-5.20M/uL)
> HGB 11.1 g/dL (12.0-16.0g/dL)
- może troszeczke za mało hemoglobiny ?
> HCT 31.6% (37.0-47.0%)
> MCV 71.1 fL (80.0-99.0fL)
- objętość pojed. krwinki czerwonej jest trochę za mała ? niedobór żelaza ?
> MCH 25.0 pg (26.0-32.0pg)
> MCHC 35.1 g/dL (31.0-36.0g/dL)
> RDW 15.8% (11.5-14.5%)
>
> OB - 3
>
> rozmaz ręczny:
> SEG 32%
> BAND 1%
> LYMP 58%
> MONO 5%
> EOSIN 4%
>
- w wieku 6 miesięcy dziecku może się zaczynać niedokrwistośc z niedoboru żelaza
- pozdrawiam
- trochę? starszy pediatra

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,64175709,64175709,wynik_morfologii.html


Temat: Rozmaz krwi
Ja jestem świeżo po badaniach i ich ocenie przez lekarza.Wiem że są prawidłowe
ale mój syn ma 8 lat więc może trzeba przyjąć jakąś poprawkę dla twojego 2,5
letniego synka-rozmaz NEU 46 ,LYMPH 45 ,MONO 1 ,EOSIN 3.Z tego co wiem to
wysokie limfocyty wskazują na stan zapalny .Robiłaś może też OB lub CRP bo ich
wynik mógłby coś wyjasnić.Ale i tak najlepiej zinterpretuje je lekarz ,jesli
się denerwujesz może zadzwoń .
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,34659466,34659466,Rozmaz_krwi.html


Temat: wyniki krwi-krótko-proszę o pomoc!!!!!!
wyniki krwi-krótko-proszę o pomoc!!!!!!
Czy mógłby mi ktoś pomóc zinterpretować wyniki morfologii u 3
miesiecznego dzidziusia? Proszę, zwariuję do poniedziałku, mała i
tak ma już podejrzenie cięzkiej wady:
WBC 8.5 K/ul
LYM 5.0 59.0% L
*MID 0.6 7.5% M
GRAN 2.8 R4 33.5% G
RBC 4.17 M/ul
HGB 11.6 g/dl
HCT 32.8 %
MCV 78.7 fL
MCH 27.8 pg
MCHC 35.4 g/dl
RDW 13.5 %
PLT 615 K/ul
MPV 6.9 fL
i rozmaz
SEG 31%
BAND 1%
LYMP 65%
MONO 2%
EOSIN 1%
bardzo proszę, pomóżcie, czy to anemia?


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,72107975,72107975,wyniki_krwi_krotko_prosze_o_pomoc_.html


Temat: Bóle stawów/kości u 4 latki? przeziębienia, anemia
CRP 0-5.
A może jest różnica, jeżeli chodzi o dorosłych i dzieci? Doc powiedział,że jest
podwyższone przez te dwa mocno powiększone węzły.
Dziś bierze ostatnia dawkę antybiotyku. Chciałam jej dziś zrobic badania, ale i
tak w przyszłym tygodniu musiałabym zrobic znowu, a nie chce, by jej często
kłuli zyły. Pojadę za tydzień i zrobię. Brr. Dziś posżły tylko siuśki.

Jeszcze coś takiego mam (to chyba ten rozmaz):
seg 56%
band 2%
lymp 39%
mono 1%
eosin 2%
No i jeszcze: hypochrom +, i aniso +. Już kiedyś tego szukałam, ale bez efektu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,58117814,58117814,Bole_stawow_kosci_u_4_latki_przeziebienia_anemia.html